Keindahan Masjid Sultan di Kota Singa

**This entry is written in Malay**

Ini merupakan entri pertamaku pada tahun ini kerana bulan ini agak penuh bagiku, penuh dengan beban kerja serta hal peribadi. Namun begitu, Alhamdulillah aku masih lagi berpeluang untuk membuat 2 perjalanan pendek ke Hanoi serta Singapura. Ketika berada di Kota Singa, aku sempat ke kawasan Arab Street, salah satu kawasan yang popular dikalangan pelancong dan kawasan yang pasti aku kunjungi setiap kali ke sana. Berhampiran sini terletaknya sebuah masjid lama yang dikenali sebagai Masjid Sultan. Masjid Sultan dikatakan asalnya dibina oleh Sultan Hussain Shah pada 1826. Ianya kemudian telah dibina semula pada 1928 demi menampung kapasiti penduduk berdekatan.

Sementara menunggu waktu maghrib disana, aku sempat membuat sedikit ‘photoshoot’ di kawasan sekitar serta di dalamnya. Berikut adalah beberapa gambar yang sempat dirakamkan untuk dikongsi bersama.

Struktur Luaran

masjid-sultan-1

masjid-sultan-2

masjid-sultan-3

masjid-sultan-4

masjid-sultan-5

masjid-sultan-6

Ruang Dalaman

masjid-sultan-7

masjid-sultan-8

masjid-sultan-9

masjid-sultan-10

masjid-sultan-11

masjid-sultan-12

masjid-sultan-13

masjid-sultan-14

12 Responses so far.

  1. Zara~AB says:

    MasyaAllah! This is soo nice! Hari tue jalan kat luar jek!

  2. Ren says:

    Mmg cantek. Slalu lalu depan bahagian luar je, tak pernah masuk dalam dia. mmg cantik
    Ren recently posted..Amazing Japan (Part 16): Odaiba and Tokyo Disneyland !My Profile

  3. Azuan says:

    Murtabak and Nasi Briyani depan masjid tak singgah ke? :)

  4. Chawanna says:

    Tak jadi la nk tulis entry pasal masjid sultan nih, sb ko dh tulis hehehe.. memang cantik dlmnya, alhamdullilah dpt merasa solat dlm ni sementara nk ke sup merah aritu kekekeke
    Chawanna recently posted..Many faces of AqilahMy Profile

  5. Jeff says:

    Have yet to visit Arab Street in Singapore. Maybe should go visit one day.
    Jeff recently posted..Vietnam – Danang Easyrider Tour Part 3My Profile

  6. Masjid sultan memang cantik. Luar dan dalam. Kedai makanan pun banyak di sekitar Masjid Sultan.
    Selera Malaysia recently posted..Steamed Chicken with Emperor’s HerbsMy Profile


CommentLuv badge

Turkey – A...

Nearly 5 months since my last update... At last I've managed ...

Review: Alaaddin Hotel,...

During our 8 days visit to Turkey, we spent 4 ...

Souq Waqif and...

When we arrived at Doha Int. Airport, it was 6.30 ...

Transit in Doha

Last month I travelled to Turkey and Saudi Arabia for ...

Experience traveling WithLocals

Experience traveling WithLocals During my trips, I usually try find ways ...

Turkey – A...

Nearly 5 months since my last update... At last I've managed ...

Review: Alaaddin Hotel,...

During our 8 days visit to Turkey, we spent 4 ...

Souq Waqif and...

When we arrived at Doha Int. Airport, it was 6.30 ...

Transit in Doha

Last month I travelled to Turkey and Saudi Arabia for ...

Experience traveling WithLocals

Experience traveling WithLocals During my trips, I usually try find ways ...

PROMOTIONS